Vrijwilligers hard aan het werk in House of Peace

fot1Na ruim ½ jaar er naar toe leven was het begin augustus zover 12 vrijwilligers zijn afgereisd naar Wit-Rusland om werkzaamheden te verrichten in House of Peace. De busjes zijn gesponsord door 2 Vriezenveense ondernemingen. Een groep vrijwilligers met ieder hun eigen specialiteit. Na 2 dagen reizen kwamen we 4 augustus aan in Kobrin. Door een mis-communicatie moest er voor de nacht nog slaapplaatsen gezocht worden door de contactpersonen in Kobrin. Echter daar zie je dat gastvrijheid in Wit-Rusland binnen een half uur ervoor zorgt dat de slaapplek voor zo’n groep van 12 personen geregeld is.

Woensdag ochtend kwamen we uiteindelijk aan bij House of Peace. Iedereen moest eerst de sfeer proeven en al snel kwam het besef “mouwen opstropen en aan de slag”.
Ondertussen moesten de keuken, douche, toilet en slaap voorzieningen ook gerealiseerd worden in samenspraak met onze contactpersonen in Kobrin. onze groep was de 1e groep die ook ging wonen en slapen in House of Peace.
Wat hebben we moeten doen:
  • Ruimtes groter maken door slopen van muren,fot2
  • schilderen van de schutting,
  • tuinonderhoud en opruimen.
Daarvoor hadden we een aantal dagen uitgetrokken om dit geheel af te ronden.
Dit klussen werd afgewisseld met klaarmaken van onze eigen ontbijt, lunch en koffie en ’s avonds eten in een restaurant in Kobrin.
’s Avonds na het eten trokken we erop uit om de omgeving te verkennen en de sfeer van Kobrin en zijn omgeving te leren kennen. Met als hoogtepunt zaterdags een bezoek aan het weeshuis in Kobrin. Maar voordat dit bezoek aan de orde kwam moest er gewerkt worden.

fot3Alle werkzaamheden hebben we conform planning kunnen uitvoeren en hebben daarnaast ook een grote opruiming uitgevoerd mbt rommel in en om het huis. Al deze werkzaamheden hebben we zaterdag afgerond, waarna we het weeshuis hebben bezocht.
De kinderen hebben we verblijdt met het uitdelen van snoep. Al die kinderen lieten 12 vrijwilligers glimmende oogjes zien. Onze contactpersoon nodigde ons uit om zondag avond deel te nemen aan een kerkdienst voor de jeugd. De gehele groep gaf aan om op deze uitnodiging positief te reageren. Zondagavond hebben we met veel plezier deelgenomen aan de kerkdienst en aansluitend uitgebreidt met de jongeren gesproken en geluisterd naar een muziekconcert van de jeugd uit Kobrin. De sfeer was heel open en informeel. Een hele mooie afsluiting van een week Kobrin.
Aansluitend zijn we doorgereisd naar een dorp in de buurt van Stolin. In dit dorp hebben een aantal vrijwilligers al een aantal jaren contact met gezinnen, waar kinderen in het verleden in Nederland zijn. Op deze manier kon de hele groep kennis maken met het leven in Glinka en in het bijzonder de gastvrijheid van de Wit-Russische bevolking. Op een hele ontspannen manier hebben we defot4gastvrijheid geproefd van verschillende familieleden en het leven in Glinka van nabijheid kunnen meemaken. Daarbij moet je denken aan bezoeken van de markt in Stolin, de winkel in Glinka, bezoek aan een pottenbakker, natuur ontdekken rond Glinka en meehelpen met het hooien bij de gezinnen.
Ook aan dit verblijf kwam een eind en vrijdag 14 augustus was het moment gekomen van afscheid nemen in Glinka en zijn we begonnen aan de terugreis naar Nederland. Op zaterdag 15 augustus zijn we veilig aangekomen in Vriezenveen.
Als groep zijn we ervaringen rijker en van diverse kanten komen de geluiden
“Als je nog een keer gaat, dan wil ik graag mee om te helpen”.
De vrijwilligers groep bedankt de diverse sponsoren voor hun bijdrage voor House of Peace en cadeaus voor de gezinnen in Glinka.

Namens de vrijwilligers:

Henk vd Aa , Ben en Jan-Willem van Doorn , Hans en Rynald Kok, Gerwin Lubbers, Henri en Michel van der Velde, Heini Veneberg, Jan, Hans en John Zandbergen