Gichonrun

start Gichonrun_2008_Minsk_2

Samenvatting project Gichonrun

Doelstelling Geld bij elkaar brengen voor het verder uit te bouwen van de actviteiten van stichting Gichon. De opbrengst komt ten goede aan het House of Peace en projecten in de dorpen van het besmette gebied.
Middel Loopestafette van 1800 km van Wit-Rusland naar Nederland.
Deelnemers Negen lopers, waaronder twee Duitsers en drie Wit-Russen. Vier begeleiders.
Looptijd 31 Mei 2008 – 14 Juni 2008
Eindresultaat De sponsortocht heeft € 100.000,- euro opgeleverd. Daarmee is onder andere het dak van het House of Peace vernieuwd en zijn de kozijnen van het huis vervangen.

Achtergrond

Vijf jaar na de fietstocht fietste stichting Gichon € 40.000,- euro bij elkaar voor de scholieren in de besmette gebieden in Wit-Rusland. Mede met deze opbrengst kon de stichting het ‘House of Peace’ in Kobrin aankopen. Het huis is nog niet gereed voor het ontvangen van kinderen uit de besmette delen van Wit-Rusland. Om die reden is de stichting een nieuwe sponsoractie gestart voor het werven van financiën.

Doelstelling

Het project heeft twee doelstellingen:

1) Financien werven voor het verbouw van het House of Peace.

2) Symbolische brug slaan tussen Wit-Rusland en Nederland.

Symbolische brug

De Gichonrun is niet zomaar een loop. Met de run wil de stichting duidelijk maken dat zij haar taak serieus neemt en daarvoor hard wil werken en offers moet brengen. De actie vindt niet alleen plaats met Nederlanders. Aan de run doen ook Wit-Russen mee.

Deelnemers

Aan de Gichonrun werd deelgenomen door 11 hardlopers: Hansjurgen Schley, Thomas Dieker (Duitsers), Dennis Schutten, Erik Jager, Tonny Roelofsen, Aalt Hagendoorn, Johan Loohuis, Jelena Dolgopol. De groep hardlopers is begeleid door: Albert Schutten, Herman Leusink, Marco van de Schaft en Eelco Vermeij.

Verloop

De Gichonrun 2008 startte op 31 mei in het verre Minsk, de hoofdstad van Wit-Rusland. Vijf atleten renden daar de proloog, de eerste kilometers van de 1800 kilometers in totaal, door de stad. De finish was op 14 juni op het Manitobaplein in Vriezenveen.

Iedere atleet heeft telkens 25 kilometer voor zijn of haar rekening genomen. Het parcours loopt door dorpen en straten van Wit-Rusland, een deel van Polen en Duitsland. De karavaan stak in Venlo de grens over voor de laatste etappes naar Vriezenveen. Op de finishdag wachtte op het Manitobaplein in Vriezenveen een enorm sportspektakel, met een spinbike marathon, kinderfitness en een reeks optredens.